Απελευθέρωση της Ανατολικής Θράκης.

 
H σημαία που δώρησε η κοινότητα των Σαράντα Εκκλησιών στον στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα)      

Τελετή ορκωμοσίας  των νεοσυλλέκτων κληρωτών στην πλατεία των Σαράντα Εκκλησιών. Τέλη Αυγούστου 1920.

Περισσότερα ΕΔΩ!

 



ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ
 
* 6/19 Σεπτεμβρίου του 1922: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ.

* 20 Σεπτεμβρίου / 3 Οκτωβρίου 1922 : ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΗΡΑ , ΓΟΝΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ:
"Η απώλεια της Ανατολικής Θράκης είναι καταστροφή ανεπανόρθωτος [... ], εφόσον αι Δυνάμεις [ της ΑΝΤΑΝΤ] απεφάσισαν την απόδοσιν ταύτην εις την Τουρκίαν"[...]. "Η κυβέρνησις είναι ανάγκη όσον τάχιστα να χάραξη την πολιτικήν της. Εάν η πολιτική αυτή περιλαμβάνη την απόφασιν όπως εμμείνωμεν να κρατήσωμεν την Θράκην και εναντίον της γνώμης πρώην συμμάχων μας, αι θερμαί μου ευχαί θα συνοδεύουν τον αγώνα τούτον του Έθνους, αλλά ευρίσκομαι εν τοιαύτη περιπτώσει εις την θλιβεράν ανάγκην να αρνηθώ την αποδοχήν της τιμητικής εντολής όπως αντιπροσωπεύσω την χώραν εις το εξωτερικόν".


* 25 Σεπτεμβρίου / 8 Οκτωβρίου: ΝΕΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ:
"Ανακοινώσατε, παρακαλώ, τηλεγράφημα εις πληρεξουσίους Θράκης, Ανατολική Θράκη απωλέσθη ατυχώς δι' Ελλάδα και επανέρχεται εις άμεσον κυριαρχίαν Τουρκίας, αποκλειόμενης πάσης διαμέσου λύσεως, οία υπονοούμενη εις τηλεγράφημα σας. Επί πλέον υποχρεούμεθα να εκκενώσωμεν από τούδε Θράκην. Ολόκληρος προσπάθεια μου στρέφεται πως χάνοντες Θράκης να σώσωμεν εν μετρώ δυνατώ Θράκας. Γνωρίζετε ότι πάσαι αι εγγυήσεις, ας συνθήκη ειρήνης ηδυνατο να προΐδη και ας Τούρκοι θα εδέχοντο, ουδεμίαν ασφάλειαν πραγματική αποτελούσι δια χριστιανούς και χαίρω, διότι επί τούτω συμφωνείτε εντελώς. Όσον τραγικόν και αν είνε, ανάγκη Θράκες να εγκαταλείψωσι την γην, ην από τόσων αιώνων κατοικούσιν αυτοί και προγονοί τω ν, δεν υπάρχει άλλο μέσον σωτηρίας δι'αυτούς μετά την θριαβευτικήν επιστροφήν των Τούρκων εις Ευρώπην. Κάμνω ότι δυνατόν, όπως επιτύχω, ίνα την αποχώρησιν της Ελληνικής Διοικήσεως μη επακολούθηση αμέσως επαναφορά Τουρκικής Διοικήσεως και Χωροφυλακής, αλλά συμμαχικά στρατεύματα αναλάβωσι προσωρινώς διοίκησιν, ίνα δοθή καιρός εις θέλοντας εκ των κατοίκων να μετοικήσουν αποκομίζοντες την κινητήν περιουσίαν των. Νομίζω δια τούτο ότι από τούδε πρέπει ν' αρχίση μεταφορά, χωρίς να χάνηται διόλου καιρός και δέον να φροντίσητε συνεννοούμενοι μετά της Κυβερνήσεως, όπως πλοία χρησιμοποιούμενα μέχρι τούδε δια μεταφοράν προσφύγων Μ. Ασίας διατεθώσιν εις μεταφοράν προσφύγων Θράκης. Μέρος υμών πρέπει ίσως να μεταβή επί τόπου, όπως εκ συμφώνου μετά κατοίκων και Κυβερνήσεων δέον να απαιτήσητε διορισμόν ανώτατου υπαλλήλου, όστις να εξουσιοδοτηθή με οργάνωσιν εκκενώσεως, Εάν, ως μανθάνω εξ εφημερίδων, στρατηγός Νίδερ διωρίσθη αρχηγός στρατιάς Θράκης, δύναται ούτος λαμβάνων σχετικάς οδηγίας Κυβερνήσεως να παράσχη πολύτιμον επικουρίαν εις εκκένωσιν υπό πνεύμα αληθώς ανθρώπινον. Ζήτημα στεγάσεως μεταναστευόντων είνε σχεδόν άλυτον. Από της Κυβερνήσεως δέον να ζητήσητε, όπως κατά την δεινοτάτην αυτήν εθνικήν κρίσιν, αφού εκλεγώσι καταλληλότερα μέρη προορισμού, επιβληθή εις κατοίκους να δεχθώσι εντός των οικιών των ανάλογους οικογενείας μεταναστών. Όχι μόνον εις χριστιανικάς, αλλά και εις τουρκικάς οικίας πόλεων και αγροτικών περιφερειών πρέπει επιβληθή αποδοχή αναλόγων μεταναστευόντων, αποφευγομένων σταθμών. Εις τουρκικά άλλως τε διαμερίσματα αντί συνοικήσεως δύναται να επιβληθή παραχώρησις ημίσεως οικιών εις μετανάστας, περιοριζόμενων σημερινών κατοίκων εις έτερον ήμισυ οικιών. Ερυθρός Σταυρός δε ν' απευθυνθή επειγόντως εις διεθνή Επιτροπήν Ερυθρού Σταυρού, όπως ζήτηση άμεσον επικουρίαν αυτού προς πρόληψιν επιδημιών.".


* 28 Σεπτεμβρίου /11 Οκτωβρίου 1922: ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.

* 30 Σεπτεμβρίου / 13 Οκτωβρίου 1922: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΚΔΙΔΕΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ , ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ.

*1η/14η Οκτωβρίου 1922: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ. ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

* 12/25 Νοεμβρίου1922: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ , ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

* 24 Ιουλίου 1923 : ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ. ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ.ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΝ...

 

 

Ανατολική Ρωμυλία (Β. Θράκη)...

 
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για την κατεχόμενη Ανατολική Ρωμυλία από το εξαιρετικό ιστολόγιο Αιώνια Ελληνική Πίστη.
 
Η ονομασία Ανατολική Ρωμυλία δόθηκε κατά το συνέδριο του Βερολίνου, Ιούλιος 1878. Η έκτασή της έφτανε τα 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου.Σύνορά της αποτελούσαν από Βορρά η οροσειρά του Δίμου, από Νότο η οροσειρά της Ροδόπης, από Δυσμάς ο Όρβηλος και από Ανατολικά ο Εύξεινος Πόντος.
Για την Ελληνικότητα της Ανατολικής Ρωμυλίας κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Μαρτυρούν άλλωστε για αυτό οι 600.000 ελληνικός πληθυσμός, οι 5 μητροπόλεις, οι 113 κεντρικές εκκλησίες, τα 100 παρεκκλήσια, τα 10 μοναστήρια, τα 66 σχολεία με 8.000 περίπου μαθητές και 186 δασκάλους και τα ανώτερης παιδείας Ζαρίφειο διδασκαλείο, Ελληνικό Παρθεναγωγείο και Μαράκλειος Σχολή. Πλούσια ήταν η συμβολή της στα Γράμματα, στις Τέχνες στον Πολιτισμό. Ήθη και Έθιμα πανάρχαια Θρακικά και Ελληνικά διασώζονται μέχρι τις μέρες μας...

Η ορολογία Ανατολική Ρωμυλία είναι Τουρκική και σημαίνει Χώρα των Ρωμιών, των Ελλήνων, είναι σύνθετη, από το Ρούμ και το Υλί.